http://vranes.bigforumpro.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM VRANEŠA (PAVINO POLJE I TOMAŠEVO)

PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu

Ići dole 
+6
ZoranˇSI
mirko
veselindrljevic
Raso
cezarion
sekule
10 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
sekule

Godina : 50
Datum upisa : 13.10.2008

Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyPet 4 Sep 2009 - 1:08

hvala za fotografije
Nazad na vrh Ići dole
cezarion

cezarion

Mjesto rodjenja/boravka : Beograd
Datum upisa : 11.07.2008

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyČet 27 Avg 2009 - 0:59

.

Poslednji izmenio cezarion dana Pet 29 Jan 2010 - 4:23, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
cezarion

cezarion

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptySre 26 Avg 2009 - 0:43

.

Poslednji izmenio cezarion dana Pet 29 Jan 2010 - 4:21, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
ZoranˇSI

ZoranˇSI

Godina : 40
Mjesto rodjenja/boravka : Kranj
Datum upisa : 15.03.2009

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyNed 5 Jul 2009 - 17:01

uf ako to sredis imas pivo od mene kad god me sretnes u stozeru lol!
Nazad na vrh Ići dole
cezarion

cezarion

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyUto 30 Jun 2009 - 23:58

Poslednji izmenio cezarion dana Pet 29 Jan 2010 - 4:24, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
ZoranˇSI

ZoranˇSI

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyUto 30 Jun 2009 - 19:13

Ovo je sad vec postalo filozofsko pitanje. scratch lol!
Nazad na vrh Ići dole
cezarion

cezarion

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyUto 30 Jun 2009 - 15:57

.

Poslednji izmenio cezarion dana Pet 29 Jan 2010 - 4:23, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
ZoranˇSI

ZoranˇSI

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyUto 30 Jun 2009 - 5:36

cezarion ::
Raso ::
Svaka cast Very Happy
tako se to radi cheers

pa trebalo bi sve -barem onaj koji poznaje teran -ispitati i obeleziti ,a kao sto znamo takve staze i priroda su veoma atraktivi za setnju i izlete,samo da se sve obelezi ,koja staza i put ,
pecina,.. i td pa i sa malim seoskim turizmom pokusati oziveti Pavino Polje i okolinu,??
znaci sve je moguce uz malo volje i vremena..

Slazem se da ovo moze, i bice jednog dana unosan posao i znacajno za ovaj kraj, npr. Novakovica pecina je jedinstvena, ali je i dalje nepoznata, obicna rupa, do koje je sada tesko stici, jos teze je uci jer je ulaz malen, i veoma je opasno ulaziti jer bi svako osim strucnjaka za pecine moga da strada.
Evo, Raso, da se dogovorimo: ti dovedi grupu inoturista iz Njemacke sledeceg ljeta, a ja cu naci vodice i turistima obezbediti "prevoz" konjima do pecina. Mozemo napraviti visednevni raspored, da obidju planinske vrhove, katune, pecine, da jasu konje, muzu krave, koze, ovce (ako zele) i piju mlijeko koje su svojerucno pomuzli, jedu sir, kajmak, da spavaju u kolibama, piju vodu sa planinskih izvora...itd.

Novakovića pećina

Bjelopoljsku opštinu krase brojni predjeli izvanredne ljepote: šuma livada i pašnjaka, hladnih izvora i vrela, bistrih potoka i rijeka, pećina i brojnih jama.
Jedno od takvih predjela je živopisna Vraneška dolina. Dolina je smještena između planine Bjelasice (2137 m), Burena (1714 m), Stožera (1576 m) i Lise (1509 m).

Na području Vraneške doline, a naročito u njenom kraškom dijelu, nalazi se veći broj pećina i jama. Od njih je najveća, najljepša i najprivlačnija Novakovića pećina kod Tomaševa na 26 kilometru od Bijelog Polja.

Ulaz u pećinu nije težak, ali je kretanje kroz nju gotovo nemoguće. Prepreku čine brojni uzani pećinski hodnici, slapovi i jezera, pećinski spratovi i lavirinti. Bogata je pećinskim nakitima stalagmitima i stalaktitima izvanredne ljepote.

Pećina još uvijek nije do kraja istražena. tako da predstavlja pravi izazov za speleologe.

(Sad ko je u pravu, cezarion veli kako je tezko uci u pecinu a ovaj vir opisuje kako ulaz u pecinu nije tezak????)
Nazad na vrh Ići dole
mirko

mirko

Godina : 47
Mjesto rodjenja/boravka : moskva
Datum upisa : 28.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptySub 27 Jun 2009 - 19:10

Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 Be00d9750a5dt
Nazad na vrh Ići dole
cezarion

cezarion

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptySub 27 Jun 2009 - 15:02

mirko ::
Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 0e6b578338af
Ovdje se nalazi ta cuvena Culjkova pecina.....
Слика говори више од хиљаду ријечи.
Ово је прави начин да упознамо љепоте нашег краја, и да помогнемо "секули" у његовом занимљивом прегалаштву јер добија многе нетачне информације.
Литица није мала, али ако је пећина с десна, према Кланцу, или из супротног правца, онда је видљиво да прилаз није тежак.
Пећина носи назив по брду, јел` тако, а зна ли се зашто се брдо зове Чуљково?
Nazad na vrh Ići dole
mirko

mirko

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptySub 27 Jun 2009 - 2:47

Ovdje se nalazi ta cuvena Culjkova pecina.....
Nazad na vrh Ići dole
mirko

mirko

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptySub 27 Jun 2009 - 2:19

Nazad na vrh Ići dole
cezarion

cezarion

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyPon 22 Jun 2009 - 23:28

пећине.

Poslednji izmenio cezarion dana Pet 29 Jan 2010 - 4:20, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
mirko

mirko

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyPon 22 Jun 2009 - 14:35

cezarion ::

Nezove se ta pecina Cukova nego Culjkova....U njoj se moze uci i bez konopaca i bez ikakvih alpinistickih oprema......Pecina nema izlaza i mnogi ljudi su se krili za vrijeme ratova u njoj....Malo
jes strmo ali nije opasno toliko ulazo sam nekoliko puta.......A i ovo sam slusao da je jedan covek unio pletenku rakije za vrijem rata i malo dijete pod pazuo.....a neki alpinisti nemogu bez konopaca....
Мирко, пошто си више пута улазио у Чуљкову пећину у Вергашевићима, МОЛИМ ТЕ опиши је овдје како изгледа (колико је висок свод, ширина, дужина...), да помогнемо нашем "секулу", нека упише у свој тефтер податке о њој да не долази на лице мјеста јер је бојазно да се његови алпинисти не поломе пентрајући се уз онолике литице.
А "секули" савјетујем да у Жуту и Новаковића пећину не улази са надри "стручњацима", а у пећину "Вранштица" може слободно - јер та пећина не постоји.
Nema tu mnogo opisivanja...... pecina jes visoko od zemlje ali se moze ijici sa vrha....
Prolaz veoma mali toliko ta se covek moze samo provuci a unutra ima prostori ko za jedno sobu...
ispod pecine se nalazi velika platija dugacka okolo 10 metara.....
Nazad na vrh Ići dole
cezarion

cezarion

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyPon 22 Jun 2009 - 12:49

.

Poslednji izmenio cezarion dana Pet 29 Jan 2010 - 4:17, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
mirko

mirko

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptySub 20 Jun 2009 - 22:56

sekule ::
bio sam ovih dana u Vergaševićima da ispitam Veliku pećinu. Svi mitovi vezani za nju su neosnovani. Cijela pećina sa svim malim kanalima ima do 70m dužine, brojeći kanale kroz koje se može čovjek provući. Napominjem da ima mnoštvo malih kanala kroz koje odrasla osoba ne može proći. Unutra smo našli mnoštvo kostiju sitnih životinja, unutra se vjerovatno kriju lisice. Krečnjačke je strukture i ima samo jedno mjesto gdje čovjek se može uspraviti. Ispod nje na nekih 60m razdaljine se nalazi druga tzv. Čukova pećina koja po pričama ima mnogo veće gabarite ali do nje nismo mogli stići jer je na visini od 4-5 metara a nismo imali alpinističku opremu.
Išli smo jednim dijelom i Kičavnice i pokušao da vidim mogućnost pravljenja pješačke staze uz samu rijeku, ali to je malo veći posao nego što sam mislio a o tome konkretnije naknadno.
Nezove se ta pecina Cukova nego Culjkova....U njoj se moze uci i bez konopaca i bez ikakvih alpinistickih oprema......Pecina nema izlaza i mnogi ljudi su se krili za vrijeme ratova u njoj....Malo
jes strmo ali nije opasno toliko ulazo sam nekoliko puta.......A i ovo sam slusao da je jedan covek unio pletenku rakije za vrijem rata i malo dijete pod pazuo.....a neki alpinisti nemogu bez konopaca....
Nazad na vrh Ići dole
sekule

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyČet 18 Jun 2009 - 1:00

Planiram ovog ljeta da idem gore i posjetim par pećina. Što se tiče Vranštice, malo ljudi zna gdje je tačan ulazak u nju (a ja ne znam niti jednog) pa je to jedan od glavnim razloga zašto nisam ulazio, usput najčešće pominjana Vranštica se nalazi u mjestu Mrtvo Duboko, Gornja Morača, bio sam u njoj, a što se naše Vranštice tiče, neki tu pećinu zovu i Vraneštica, koliko sam saznao nalazi se na imanju nekog Bulatovića.
Vidjet ću da nađem nekog i za Žutu pećinu, pa da ovog ljeta i nju odradimo, svakako bit ćete o svemu obaviješteni. Što se Novakovića tiče ja znam nekoliko njih koji su ulazili u nju.
Nazad na vrh Ići dole
cezarion

cezarion

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptySre 17 Jun 2009 - 0:20

)?

Nazad na vrh Ići dole
veselindrljevic

Datum upisa : 19.10.2008

PočaljiNaslov: za ninu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyUto 9 Jun 2009 - 0:24

Neka se Nina javi na e- veselindrljevic@t-com.me. Imam zanimljivih fotografija iz njenog i mojeg Tomaseva.
Nazad na vrh Ići dole
veselindrljevic

Datum upisa : 19.10.2008

PočaljiNaslov: O pecinama   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyUto 9 Jun 2009 - 0:20

Gospodo, povremeno sam na ovom sajtu. Odnosno ovo je treca posjeta. Nasao sam odlicnih fotografija i zanimljivih, ali nedovrsenih ideja, uz to dosta i zastarelih. Ja sam Veselin Drljevic iz Vranstice kod Tomaseva. Kada je rijec o pecinama, licno poznajem covjeka koji je ulazio u Novakovica pecinu. Poznata mi je njegova prica i imena ljudi koji su sa njim tamo bili. Volio bih, ako neko poznaje strance ( ili domace - Srbe) speleologe i da moze da ih dovede u Vransticu. Naci cu nacina da im budem dobar domacin. Ako ima takvih pisite i na e-mail veselindrljevic@t-com.me.
Pozdrav svim Vranesanima i prijateljima Vranesa, ma gdje da se nalaze.
Nazad na vrh Ići dole
cezarion

cezarion

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyPet 7 Nov 2008 - 1:53

.

Nazad na vrh Ići dole
sekule

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptySre 5 Nov 2008 - 12:12

bio sam ovih dana u Vergaševićima da ispitam Veliku pećinu. Svi mitovi vezani za nju su neosnovani. Cijela pećina sa svim malim kanalima ima do 70m dužine, brojeći kanale kroz koje se može čovjek provući. Napominjem da ima mnoštvo malih kanala kroz koje odrasla osoba ne može proći. Unutra smo našli mnoštvo kostiju sitnih životinja, unutra se vjerovatno kriju lisice. Krečnjačke je strukture i ima samo jedno mjesto gdje čovjek se može uspraviti. Ispod nje na nekih 60m razdaljine se nalazi druga tzv. Čukova pećina koja po pričama ima mnogo veće gabarite ali do nje nismo mogli stići jer je na visini od 4-5 metara a nismo imali alpinističku opremu.
Išli smo jednim dijelom i Kičavnice i pokušao da vidim mogućnost pravljenja pješačke staze uz samu rijeku, ali to je malo veći posao nego što sam mislio a o tome konkretnije naknadno.
Nazad na vrh Ići dole
cezarion

cezarion

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyUto 21 Okt 2008 - 23:34

.

Poslednji izmenio cezarion dana Pet 29 Jan 2010 - 4:18, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Raso

Mjesto rodjenja/boravka : Hamburg
Datum upisa : 31.07.2008

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyUto 21 Okt 2008 - 15:05

Svaka cast Very Happy
tako se to radi cheers

pa trebalo bi sve -barem onaj koji poznaje teran -ispitati i obeleziti ,a kao sto znamo takve staze i priroda su veoma atraktivi za setnju i izlete,samo da se sve obelezi ,koja staza i put ,
pecina,.. i td pa i sa malim seoskim turizmom pokusati oziveti Pavino Polje i okolinu,??
znaci sve je moguce uz malo volje i vremena..
Nazad na vrh Ići dole
cezarion

cezarion

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 EmptyUto 21 Okt 2008 - 1:40

.

Poslednji izmenio cezarion dana Pet 29 Jan 2010 - 4:18, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu   Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu - Page 2 Empty

Nazad na vrh Ići dole

Pećine, vrhovi i interesantna mjesta u Vranešu
Nazad na vrh 
Strana 2 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
http://vranes.bigforumpro.com :: Vraneš (Pavino Polje i Tomaševo)-
Skoči na: